Categorieën
Geen categorie

MEDE-EIGENDOM

DE MOEILIJKHEDEN VAN EEN MEDE-EIGENDOM

Een mede-eigendom biedt veel voordelen, zoals het spreiden van de kosten, maar het leven in een mede-eigendom kan soms ingewikkeld blijken: uiteenlopende belangen tussen mede-eigenaars, conflicten met de syndicus of het beheer van schadegevallen, het zijn allemaal situaties die mogelijk moeten worden beheerd. Wij kunnen maar één advies geven, in één woord: anticipatie.

Zich indekken tegen schadegevallen in mede-eigendom

De multi-risico woningverzekering die de mede-eigendom zal afsluiten is een echte garantie voor alle mede-eigenaars.

Wanneer zich een schadegeval voordoet, kunnen de daarmee gemoeide bedragen snel aanzienlijk zijn. Wanneer deze parameter wordt gecombineerd met de bijzonderheden van elk schadegeval (wie is verantwoordelijk voor de schade, de oorzaak van de schade, gemeenschappelijke ruimtes of privéruimten, enz.) en de voorwaarden voor dekking van het schadegeval door de verzekeringspolis, kan de procedure voor de beslechting van het geschil soms heel lang aanslepen. Met dit in gedacht is het belangrijk om een verzekeringspolis te kiezen die de mede-eigendom op een doeltreffende manier dekt.
Het is ook goed om weten dat verzekeringspolissen die in verband met het gebouw of de groep gebouwen worden gesloten, alleen het gebouw zelf dekken en niet de inhoud. Het meubilair in het gebouw zal dus in de meeste gevallen niet gedekt zijn.

De vastgoed-beheerder is een persoon die de activiteiten van rentmeester of syndicus uitoefent.
De syndicus van een gebouw is belast met het beheer van de gemeenschappelijke delen van een gebouw of een groep gebouwen in gedwongen mede-eigendom. Hij vertegenwoordigt de vereniging van mede-eigenaars, voert de beslissingen van de
algemene vergadering van mede-eigenaars uit, etc. De rentmeester beheert voor rekening van derden vastgoed of onroerende rechten,
maar voert daarbij andere taken uit dan de syndicus (hij int bijvoorbeeld de huur voor rekening van de eigenaar). Hij kan in de plaats treden van de eigenaar in alle relaties van de eigenaar met zijn huurder(s), met vaklui, etc.

Goed om weten: In geval van een vordering speelt een orgaan van de mede-eigendom een belangrijke rol: de syndicus. Hij is in feite de bemiddelaar tussen de slachtoffers van de schade en de verzekeraar. In dit opzicht moet hij zijn rol als raadgever van de mede-eigenaars ten volle spelen. Hij is met name degene die in de meeste gevallen de procedure voor de aangifte van een schadegeval opstart.

syndicus syndicus mechelen syndicus antwerpen syndicus betekenis de syndicus hasselt de syndicus syndicus brakel syndicus kluisbergen syndicus verplicht syndicus gent syndicus tarieven syndicus oostende syndicus worden solvio syndicus online syndicus online wsb syndicus area syndicus beheer syndicus opleiding syndicus portas syndicus 03 beheer syndicus hoeveel kost een syndicus per maand immo at home syndicus loon syndicus loon syndicus appartement occasionele syndicus rnp syndicus syndicus aalst syndicus brugge syndicus engels syndicus hasselt syndicus kruisem syndicus schoten syndicus software syndicus software gratis syndicus tongeren takenpakket syndicus walbers syndicus wat is syndicus

Goed om te weten:
De basisakte omvat ten minste de beschrijving van het vastgoedcomplex, van de privatieve delen (of “kavels” die eigen zijn aan elke mede-eigenaar) en van de gemeenschappelijke delen (gevels, inkomhal, verwarmingskelder, …) en de bepaling van het aandeel in de gemeenschappelijke delen van elk privatief deel. Het reglement van mede-eigendom.  Het bevat ten minste de volgende gedetailleerde informatie over de werking van de mede-eigendom:
• de rechten en verplichtingen van elke eigenaar met betrekking tot de privatieve en
gemeenschappelijke delen;
• de regels met betrekking tot de wijze van bijeenroeping, de werking en de
bevoegdheden van de algemene vergadering;
• de criteria en de berekeningswijze van de kostenverdeling;
• de wijze van benoeming van een syndicus, de omvang van zijn bevoegdheden en
de duur van zijn mandaat.
Het reglement van orde. Dit reglement is een praktisch document dat de principes van het dagelijks leven in het gebouw beschrijft.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *